3 vinkkiä vatsaongelmien vähentämiseksi

Vatsaan liittyvät ongelmat eivät ole ruokapöytäkeskustelun mieluisin aihe. Monet luontaistuotteita myyvät kaupat, kuten https://mamakana.fi ovatkin ottaneet tavoitteekseen parantaa ihmisten vatsojen terveyttä. Suolistoon liittyvistä ongelmista voi olla vaikea puhua, jos keskustelukumppanina ei sitten ole lääkäri tai todella läheinen perheenjäsen.

Olipa kyseessä sitten ruoansulatushäiriöt tai refluksitauti, nämä ongelmat voivat aiheuttaa negatiivisesti paitsi yleiseen vireystilaan niin jopa myös sosiaalisiin suhteisiin. Onneksi nykyään on olemassa kuitenkin paljon käytännön asioita, joilla tilannetta voi yrittää parantaa.

1. CBD-pohjaiset tuotteet

CBD-öljy on ollut otsikoissa monesta eri syystä. Suurin syy on ollut sen terveyttä tukevat vaikutukset. Joissain tutkimuksissa on osoitettu CBD-öljyn vähentävän tehokkaasti suoliston tulehdusta.

Sitä on käytetty esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymän ja muiden ruoansulatushäiriöiden oireisiin. Sen on kerrottu myös edistävän ruuansulatusta sekä vähentävän ruokahalua. Se on todella monipuolinen tuote tukemaan kokonaisvaltaisesti vatsan terveyttä.

2. Stressinhallinta

Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet suoliston olevan kuin toiset aivot. Stressi sekä ahdistus voivat häiritä mahan ja suoliston normaalia toimintaa sekä pahentaa vatsavaivoja. Puhutaan niin sanotusta “stressivatsasta”.

Hengitysharjoitukset

Hengittäminen on yksi parhaista keinoista lievittää kehon stressitilaa. Kun hengitys syvenee, syke tasaantuu ja keho saa viestin rauhoittua. Tämä pienentää helposti myös stressitasoja. Ilmaisia hengitysharjoituksia löytyy esimerkiksi YouTubesta ja niitä kannattaa testata myös vatsaongelmiin.

Lempeän liikunnan harrastaminen

Liikunta kehoaan kuunnellen on yksin parhaita keinoja purkaa stressiä. Harva väittää vastaan, ettei kävelylenkki raikkaassa ilmassa olisi parantanut stressaantunutta mieltä edes hieman. Sama konsti voi vaikuttaa myös kipeään vatsaan.

3. Terveelliset ruokailutottumukset

Tasapainoisen ruokavalion lisäksi terveellisten ruokailutottumusten omaksuminen voi parantaa merkittävästi vatsan ja suoliston terveyttä. Joissakin tapauksissa vatsaongelmien syy voi piillä sairaudessa, mutta yleensä ongelmat saa kuriin ruokavaliohoidolla.

Vältä suuria aterioita

Koko päivän syömättömyyden ja illalla ahmimisen sijasta pyri syömään pienempiä aterioita pitkin päivää. Pienempien annoksien syöminen helpottaa ruuansulatuksen työtaakkaa ja minimoi turvotuksen, kaasun muodostumisen sekä ruoansulatushäiriöiden mahdollisuuden.

Keskity ruokailuhetkiin

Pureskele ruokasi perusteellisesti ja syö mahdollisimman rauhallisesti. Ole tietoisesti läsnä ruokailuhetkessä ja vältä häiriötekijöitä syömisen aikana, kuten television katselua tai elektronisten laitteiden käyttöä.

Vältä makuuasentoa heti syömisen jälkeen

Vältä makuulleen menoa tai esimerkiksi nukkumaanmenoa heti aterian jälkeen. Varsinkin refluksiongelmista kärsivälle se voi laukaista helposti närästyksen, kun  vatsahapot nousevat ylös. Anna ruoansulatuksellesi pari tuntia aikaa sulatella ennen nukkumaanmenoa.

Kokonaisuus ratkaisee

Vatsaongelmista kärsivälle on hyvä pohtia keinoja ruoansulatuskanavan terveyden ylläpitämiseksi. Omaksumalla tasapainoisen ruokavalion, hallitsemalla stressitasoja ja tukemalla omaa ruuansulatusta esimerkiksi luontaistuotteilla – voi ongelmia saada helpotettua.

Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että vakavissa vatsaongelmissa on hyvä kääntyä aina lääkärin puoleen. Ruoansulatuksen sekä vatsan hyvinvoinnin priorisointi edistää yleistä hyvinvointia ja auttaa nauttimaan mukavammasta ja maistuvammasta arjesta.